Târnosirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Hagieni

          Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit sâmbătă, la vremea Vecerniei, slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Hagieni din județul Ialomița.

          Alături de ierarh au slujit părintele stareț, arhimandritul Rafail Mîț, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri, Florin Ionescu, Manuel Rusu, Cristian Ștefan Munteanu, Cristi Gavrilă, Daniel Demișcă, Nicușor-Silviu Das­călu și Marius-Gabriel Purcărea, părinții protopopi din cele șase Protopopiate, preoți și diaconi.

          Ierarhul, urmat de soborul de preoți și diaconi, a înconjurat loca­șul de cult, sfințind lucrările exterioare. Unul dintre cele mai importante momente ale acestei slujbe a fost întocmirea Sfintei Mese, urmat de sfințirea veșmântului pictural și  al icoanelor catapetesmei.

          Dialogul liturgic a fost întreținut de un grup de elevi și absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de preacucernicul părinte profesor Alexandru-Daniel Vasile.

          Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a vorbit credincioșilor despre jertfa și truda întemeierii acestei mănăstiri și zidirea frumoasei biserici, mulțumind celor care au ajutat la ridicarea și înfru­mu­se­ța­rea acestui locaș de cult, ctitori și binefăcători. De asemenea, ierarhul a mulțumit pentru implicarea directă a preacuviosului părinte Arhimandrit Rafail, starețul acestei mănăstiri și vicar eparhial, care a ridicat aproape  din temelii acest sfânt lăcaș, construit pe vechea biserică, aflată în ruină, a localității Hagieni.

          Tot cu această ocazie, Preasfințitul Părinte a acordat „Crucea Sloboziei în Grad de Cavaler” domnului Marian Pavel, Președintele Consiliului Județean Ialomița, domnului Sorin Chinde și Cintia Cristina Chinde, pentru lucrarea jertfelnică depusă la ridicarea bisericii.

          Cu acest prilej, biserica mănăstirii a fost așezată și sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

          La sfârșitul slujbei, toți credin­cioșii au avut binecuvântarea de a trece prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, aflate pe Sfânta Masă nou sfințită.

          Duminică, 19 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu va săvârși prima Sfântă Liturghie în biserica Mănăstirii Hagieni, după slujba de târnosire oficiată la vremea Vecerniei din ziua de sâmbătă.

 

Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...